Sanat terapisi etkinliği: Problemim ne kadar büyük?

Ağlama krizleri geçiren çocuğunu sakinleştirmenin yaratıcı bir yöntemini bulur anne. Ağladığı zamanlarda çocuğuna şu soruyu yöneltir. “Problemin küçük mü? orta büyüklükte mi? yoksa büyük mü?” Bu soru çocuğu üzerinde anında etki gösterir.

Derecelendirme sorularına günlük hayattan çok sevdiğim bir örnek bu. Zira çocuk durup düşünmek zorunda kalıyor. Böylelikle de kendisine geliyor.

Benzer bir müdahaleyi danışanlarınıza önereceğim sanat terapisi etkinliği ile de uygulayabilirsiniz. Bu yöntem özellikle de çocuklara problemlerinin öncelik derecesini gösterebilir, dışsallaştırabilir. Gereksiz bir şekilde kafalarında felaket gibi görüp görmediklerine dair içgörü kazanabilirler.

Sanat terapisi etkinliği – Nasıl uygulanır?

Danışanınıza bu sayfada bulunan resmi gösterin. Ona dalgaların ne kadar yakınında kendisini hissettiğini sorabilirsiniz.

Psikoterapist: Resimdeki dalgalara bak. İçinde bulunduğun problemi hangi dalga boyu tarif ediyor? Büyük dalgalar büyük bir problemi temsil ediyorlar. Küçük dalgalar da küçük bir problemi.

Danışanınız daha sonra kendisini sembolize eden bir figür çizebilir resmin içine. Bu figür Cin Ali olabilir.

Psikoterapist: Seçmiş olduğunuz dalgaya bakın. Siz dalganın neresinde hissediyorsunuz kendinizi bu resim içinde. Kendinizi hissettiğiniz konumu çizebilir misiniz? Nasıl çizdiğinizin çok önemi yok. Basit bir çubuktan adam şeklinde olabilir.

Problemin şiddetini sorabilirsiniz.

Terapist: Bu seçmiş olduğunuz dalga üzerinize doğru gelse… Sizi sürükleyip okyanuslara kadar götürebilir mi? Yoksa sizi ıslatıp üzerinizden geçip gider mi?

Danışanınız bu gibi sorularınıza cevap verdikten sonra, aktuel olarak hangi konumda hissettiğini sorabilirsiniz.

Terapist: Seçmiş olduğunuz dalgaya yeniden bakın. Probleminizi hala tam olarak karşıladığını düşünüyor musunuz? Peki ya kendi konumunuz. Kendinizi şu anda orada mı hissediyorsunuz?

Danışanınız problemlerini abartma eğilimi gösteriyorsa oldukça faydalı olabilir bu etkinlik farkındalık yaratmak için.

Sanat terapisi aktiviteleri çocukların eleştirel düşünme kabiliyetlerinin de olumlu yönde gelişmesine yardımcı olabilir.

Eleştirel düşünme. Çocuklara sadece birlikte çalıştığınız problemlerini çözmede yardımcı olmaz bu teknik. Böylesi bir düşünce biçimini öğrenenler zamanla karşılaştıkları diğer güçlükleri de eleştirel bir şekilde değerlendirebilirler.

Buna benzer bir çizim etkinlikleri:

İlginizi çekebilir: Diğer psikoterapi etkinlikleri


Sanat terapisi etkinliği kaynak kitap

Creative Counseling

About adminsinn

Bunları da İnceleyebilirsiniz

Çocuk terapisi: Travma tetikleyici etkenleri saptama

Çocuk terapisi sürecinde travma (örselenme) vakaları ile çalışırken tetikleyici etkenleri (stresörleri) tespit etmek oldukça önemlidir. …